
“Teknik Ürün Yöneticisi kimdir?” sorusuna cevap vermeden önce yazılım dünyasında “Ürün Yöneticisi kimdir?” sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır.
Ürün Yöneticisi, ürün yaşam döngüsünün her aşamasındaki süreçlerde yer alarak, başlangıç aşamasından nihai ürüne kadar olan adımları gözleyen ve yöneten kişidir. Bu adımların yönetimi, şirketin vizyon ve hedefleri çerçevesinde uygulama özelliklerinin belirlenmesi ve önceliklendirilmesi, zaman ve maliyet yönetimi, pazar araştırmalarının yapılması ve bu çerçevede hedeflerin belirlenmesi ile teknik ve teknik olmayan ekip arasındaki iletişimi sağlayan ve sürdüren kişi olma rolünü sahiplenme gibi sorumluluklar içerir. Tüm bu süreçleri yönetme işlevi esnasında da etkinlik ve verimliliği maksimize etmek adına hedef, zaman ve özellikler arasında gerçekleşecek ödünleşmelere karar verir.
Ürün Yöneticisi pozisyonu, Teknik Ürün Yöneticisi yanında Veri ve Analiz Ürün Yöneticisi (Data/Analytics Product Manager), Ürün Pazarlama Yöneticisi (Product Marketing Manager) ve Ürün Geliştirme Yöneticisi (Growth Product Manager) gibi alt kırılımlara sahip olabileceği gibi Yardımcı Ürün Yöneticisi (Associate Product Manager), Kıdemli Ürün Yöneticisi (Senior Product Manager), Ürün Lideri (Product Lead), Ürün Grup Yöneticisi (Group Product Manager), Ürün Yönetim Direktörü (Director of Product Management), Ürün Başkan Yardımcısı (VP of Product) ve Baş Ürün Yöneticisi (Chief Product Officer) gibi daha üst pozisyonları da içermektedir.
Teknik Ürün Yöneticisi ise Ürün Yöneticisinden farklı olarak ürün yaşam döngüsünün daha çok teknik yönleri ile ilgilenen, genellikle satış ve pazarlama ekiplerinden ziyade teknik ekipler ile birlikte çalışan ve sıklıkla görüldüğü üzere teknik bir geçmişe sahip kişidir. Teknik bir geçmişe sahip olmaları ürün stratejisinin daha çok teknik kısımlarına yoğunlaşmaları ile geliştirme, altyapı ve network ekipleriyle birlikte çalışmaları nedeni ile tercih edilen bir özelliktir.
Teknik Ürün Yöneticisi ürün ya da daha büyük bir kapsamda ürünün belli paketlerinin sahibi olabileceği gibi, farklı süreçler içerisinde teknik konularda uzman olarak danışılabilen bir kişi olarak da görev yapabilir. Teknik geçmişleri ve teknik işleyişlere olan aşinalık ve farkındalıkları sayesinde iç işleyişe dair teknik öngörülerde bulunabilir, yapılan tahminlerin doğruluğunu değerlendirebilir, teknik özellikleri ve mimariyi gözden geçirebilir, altyapı ve güvenlik tasarım ve iyileştirme çalışmalarını gerçekleştirebilirler. Bunu yanında dış kaynak kullanımı durumunda da entegrasyon planları ve kullanılacak teknolojiyi belirlemede etkin rol oynayabilirler. Tüm bu süreçlerin tasarlanması ve oluşturulması yanında dokümante edilmeleri ve güncellemeleri de Teknik Ürün Yöneticisinin ödevleri arasındadır.
Bu çerçevede ele alındığında Teknik Ürün Yöneticisinin görevleri aşağıdaki gibi listenebilir:
- Müşteri ihtiyaçlarını ve iş hedeflerini anlayarak yazılım gereksinimlerine dönüştürmek.
- Proje kapsamını zaman, özellik ve bütçe gibi kıstaslar çerçevesinde belirlemek ve gerektiğinde yeniden düzenlemek.
- Gereksinimleri yazılım takımları için incelemek ve gerekiyorsa alt kırılımlara bölmek.
- Gereksinimleri ekip verimliliği, ürün kalitesi ve ürün etkinliği çerçevesinde önceliklendirmek.
- Ürün vizyonunun Yazılım ekipleri tarafından doğru ve net bir şekilde anlaşılmasını sağlamak.
- Nihai ürünün iş hedeflerini ve müşteri ihtiyaçlarını en iyi biçimde karşılayacak şekilde oluşturulmasını sağlayacak tedbirleri almak, uygulamak ve takip etmek.
- Geliştirme sürecini yakından takip ederek, olabilecek her türlü aksaklık, değişiklik ve gecikmeyi engellemek, oluşması durumunda planları revize etmek ve paydaşları bilgilendirmek.
- Geliştirme sürecinde teknik ve endüstriyel trendleri takip etmek ve bunların şirket ve/ya ürüne etkilerini (potansiyel fırsat ya da tehdit) analiz etmek ve bu çerçevede gerekli eylemleri gerçekleştirmek ya da önerilerde bulunmak.
- Ürünle ilgili kurum içi eğitim/bilgilendirme etkinlikleri düzenlemek ve gerekiyorsa katılmak.
- Testleri planlamak, gerçekleştirmek ve sonuçlarını değerlendirerek gerekli eylemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
- Test süreçleri için başarı kriterlerini belirlemek ve bunları paydaşlar ile görüşerek netleştirmek.
- Ürün dokümantasyonunun güncel ve kaliteli bir şekilde var olmasını sağlamak.
Bu görevler ele alındığında bir Teknik Ürün Yöneticisinin aşağıdaki becerilere sahip olması gerektiğini söyleyebiliriz.
- Analitik beceriler
- Çapraz-işleveli birimler ile sağlıklı bir şekilde çalışabilme yetisi
- İletişim becerileri
- Vizyon